Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός καταστρέφει πόλεις και χωριά της Ουκρανίας. Η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό καταστρέφουν σκόπιμα κατοικημένες περιοχές και μη στρατιωτικές υποδομές. Ο άμαχος πληθυσμός πεθαίνει. Στρατιώτες του ρωσικού στρατού σκοτώνουν πολίτες της Ουκρανίας, ληστεύουν τις περιουσίες τους, καταστρέφουν τα σπίτια τους.
Ξεκινώντας τον πόλεμο, το Κρεμλίνο υπολόγιζε σε μια γρήγορη νίκη. Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του δεν περίμεναν να συναντήσουν αντίσταση. Σχεδίαζαν να καταλάβουν το Κίεβο σε δύο ή τρεις ημέρες, να αλλάξουν κυβέρνηση εκεί και να πραγματοποιήσουν μια «παρέλαση νίκης».
Ο ουκρανικός στρατός και η κοινωνία έσπασαν αυτά τα σχέδια.
Ο στρατός και οι πολίτες της Ουκρανίας πολεμούν γενναία εναντίον των ανατολικών βαρβάρων. Η επίθεση της ρωσικής ορδής βαλτώθηκε και σταμάτησε. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο. Η πλήρης ήττα και η καταστροφή του ρωσικού στρατού είναι μόνο θέμα χρόνου.
Μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό και τους μαχητές της πολιτοφυλακής, τα ρωσικά στρατεύματα μεταπήδησαν στις συνήθεις τακτικές τους πολέμου. Βομβαρδίζουν πόλεις και καταστρέφουν τον άμαχο πληθυσμό, προσπαθώντας να εκβιάσουν τις ουκρανικές αρχές και την παγκόσμια κοινότητα για να αναγκάσουν την Ουκρανία να συνθηκολογήσει.
Αυτοκρατορία του Κακού — η Ρωσία διαπράττει τρομερά πολεμικά εγκλήματα. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πριν από την έναρξη του πολέμου, πολλοί πολίτες άλλων χωρών ζούσαν σε πόλεις της Ουκρανίας, ειδικά σε μεγάλες. Κυρίως φοιτητές και επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους ήταν και πολίτες της Κύπρου.
Ένας συμπολίτης μας ζούσε στο Χάρκοβο. Έγινε μάρτυρας της έναρξης του πολέμου και όλα όσα έγιναν στην πόλη τις οκτώ ημέρες του πολέμου. Αυτός και η σύζυγός του, υπήκοος Ουκρανίας, κατάφεραν ως εκ θαύματος να φύγουν από το Χάρκοβο, πολιορκημένο από τα ρωσικά στρατεύματα, για να καταφύγουν στην Ουγγαρία και από εκεί και εφύγαν για την Κύπρο.
Ο ανταποκριτής της Cyprus Daily News μίλησε με τον Χρήστο και την Ίνα. Εδώ είναι η ιστορία τους.
— Χρίστο, πώς κατέληξες στο Χάρκοβο;
— Πριν από μερικά χρόνια, μέσω των κοινωνικών δικτύων, γνώρισα τη μέλλουσα γυναίκα μου και ήρθα κοντά της στο Χάρκοβο. Παντρευτήκαμε. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, είχα άδεια από τη δουλειά, είμαι ναυτικός στο επάγγελμα και επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στην Κύπρο σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να πάω με τη γυναίκα μου στο Χάρκοβο και να ζήσω εκεί για λίγο. Στην Ουκρανία δεν υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί, όπως στην Κύπρο.
Ζούσαμε στην περιοχή του Πανεπιστημίου όπου δούλευε η γυναίκα μου.
— Τι μπορείτε να πείτε για το Χάρκοβο και για τους κατοίκους του;
— Μου άρεσε πολύ να ζω στο Χάρκοβο. Ήταν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, πολύ καθαρή και άνετη για ζωή με εξαιρετικές υποδομές.
Οι κάτοικοι του Χάρκοβο είναι ανοιχτοί και φιλικοί άνθρωποι. Ήταν μια υπέροχη πόλη. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα από αυτά.
— Πριν από την έναρξη του πολέμου, γνωρίζατε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία;
— Το διάβασα στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Παρακολούθησα επίσης ελληνική και κυπριακή τηλεόραση, όπου μίλησαν και για αυτό. Κανείς όμως δεν το πίστευε. Όλοι είπαν ότι αυτό ήταν μπλόφα και ότι ο Πούτιν τρόμαζε μόνο την ουκρανική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τα αιτήματά του.
Μίλησα με τους κατοίκους του Χάρκοβο και κανείς δεν το πίστευε, ειδικά η παλαιότερη γενιά. Είπαν ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς γιατί είναι στενοί λαοί.
Επιπλέον, είδα την ομιλία του Πούτιν στην τηλεόραση, όπου είπε ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ουκρανία. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να απατήσει! Είναι ο πρόεδρος.
— Θυμάστε πώς ξεκίνησε ο πόλεμος;
— Στις 4:30 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, μας ξύπνησαν εκρήξεις. Στην αρχή οι εκρήξεις γίνονταν μακριά από την πόλη, αλλά κάθε ώρα πλησίαζαν. Την επόμενη μέρα οι Ρώσοι άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη.
Αμέσως κατεβήκαμε στο υπόγειο του σπιτιού μας για να κρυφτούμε με κάποιο τρόπο από τους βομβαρδισμούς. Το υπόγειο ήταν κλειδωμένο και έπρεπε να το σπάσω. Το υπόγειο ήταν πολύ μικρό, ακατάλληλο για προστασία από βόμβες. Σε αυτό το υπόγειο είχε πάρα πολύ κόσμο, ήταν αδύνατο ακόμη και να καθίσεις.
Ήμασταν εκεί εικοσιτετράωρο χωρίς φαγητό ή νερό. Φοβόμασταν να ανεβούμε στο διαμέρισμα, γιατί οι Ρώσοι βομβάρδιζαν συνεχώς την πόλη και συχνά ακούγονταν εκρήξεις πολύ κοντά στο σπίτι μας.
Την επόμενη μέρα ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε ένα καταφύγιο πεντακόσια μέτρα μακριά μας, ήταν πιο ασφαλές και υπήρχε περισσότερος χώρος. Τρέξαμε εκεί και μείναμε σε αυτό το καταφύγιο. Εκεί νιώσαμε πιο ασφαλείς.
— Είχατε φαγητό, νερό, φάρμακα;
— Στην αρχή δεν είχαμε τίποτα. Την τρίτη μέρα στις έξι το πρωί τρέξαμε στο σπίτι μας και πήραμε ό,τι μπορούσαμε — φαγητό, νερό, ρούχα, μια κουβέρτα, μαξιλάρια.
— Γιατί δεν φύγατε αμέσως από την πόλη;
Δυστυχώς, δεν μιλάω ούτε ουκρανικά ούτε ρωσικά και δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνέβαινε και πώς να ενεργήσω σε αυτή την κατάσταση. Η γυναίκα μου ήταν πολύ φοβισμένη και δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο πόλεμος είχε αρχίσει.
Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μίλησα μέσω της συζύγου μου είπαν ότι αυτό ήταν κάποιου είδους λάθος, δεν θα μπορούσε να είναι ότι ξεκίνησε ένας πόλεμος. Πολλοί μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κρατήσει πολύ και ότι όλα θα τελειώσουν σύντομα.
Άκουγα ελληνικές και κυπριακές ειδήσεις. Ανακοίνωσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την κατάπαυση του πυρός. Περίμενα να τελειώσουν όλα σύντομα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος θα μπορούσε να βομβαρδίσει μια ειρηνική πόλη και να σκοτώσει ανθρώπους. Δεν χωρούσε στο κεφάλι μου.
— Πότε αποφασίσατε να φύγετε από την πόλη;
— Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ήθελα να φύγω αμέσως. Αλλά έκανα ένα λάθος — επικοινώνησα με την κυπριακή Πρεσβεία στο 00 380 (97) 504 95 58, είπα ότι βρίσκομαι στο Χάρκοβο, ρώτησα τι έπρεπε να κάνω και ζήτησα βοήθεια. Μου είπαν να μην μετακινηθώ και να περιμένω οδηγίες από την Πρεσβεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, ετοιμάζουν σχέδιο εκκένωσης και θα με ενημερώσουν σύντομα όταν ξεκινήσει. Απαιτούσαν να μείνω στο Χάρκοβο, με πίεσαν.
Τηλεφωνούσα κάθε μέρα και κάθε φορά μου έλεγαν να μην πάω πουθενά. Ήμουν πεπεισμένος ότι ετοιμαζόταν εκκένωση, ετοιμάζονταν λίστες με άτομα, θα ερχόταν λεωφορείο για εμάς. Το άκουγα κάθε μέρα. Κάθε μέρα μου έλεγαν τα ίδια και δεν έκαναν τίποτα! Και η κατάσταση στην πόλη χειροτέρευε κάθε μέρα.
Τηλεφώνησα και στην Ελληνική Πρεσβεία στα: 00380444996450, 00380444996451, 00380975049558.
Αλλά και εκεί μου είπαν να μην φύγω από το καταφύγιο και να περιμένω να οργανώσουν εκκένωση. Για μια εβδομάδα τηλεφώνησα και έγραφα και στις δύο Πρεσβείες και όλη την ώρα μου έλεγαν να περιμένω. Μου εστάλησαν μηνύματα σε διάφορες γλώσσες ότι πρέπει να περιμένω οδηγίες και να μην φύγω από το καταφύγιο.
Τους εμπιστεύτηκα και ακολούθησα τις οδηγίες τους. Αλλά δεν λειτούργησαν. Απλώς δεν έκαναν τίποτα…
Η οικογένειά μου απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου με αίτημα βοήθειας. Τους είπαν ότι ετοίμαζαν σχέδιο για να με σώσουν. Πήρα τηλέφωνο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και με ρώτησαν αν είμαι ακόμα ζωντανός. Είπα ότι όσο είμαστε ζωντανοί αλλά δεν έχουμε νερό και φαγητό. Βόμβες πέφτουν παντού γύρω μας και θέλουμε να φύγουμε από εδώ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μου είπαν ότι πρέπει να μείνω στη θέση μου και ετοιμάζουν ειδικό σχέδιο για τη διάσωσή μου.
Κανείς όμως δεν έκανε τίποτα.
Την ίδια ώρα στο Χάρκοβο βρισκόταν η επικεφαλής της ουκρανικής κοινότητας της Κύπρου Τατιάνα Ιωάννου. Ένα από τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια επικοινώνησε μαζί της και της πήρε συνέντευξη. Οι συγγενείς μου είδαν αυτή τη συνέντευξη, επικοινώνησαν με το τηλεοπτικό κανάλι και πήραν τις επαφές της.
Η αδερφή μου τηλεφώνησε στην Τατιάνα και είπε ότι ήμουν επίσης στο Χάρκοβο. Με κάλεσε πίσω, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με κανέναν τρόπο. Ήμασταν όλοι στην ίδια κατάσταση.
Τότε δημοσιογράφοι από αυτό το τηλεοπτικό κανάλι με κάλεσαν και προσφέρθηκαν να τους δώσω συνέντευξη. Δεν προσφέρθηκαν να με βοηθήσουν, οπότε αρνήθηκα.
Η κατάσταση στο Χάρκοβο χειροτέρευε κάθε μέρα. Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ τους μειώθηκαν. Αν τις πρώτες μέρες βομβάρδιζαν και πυροβολούσαν τις βόρειες και ανατολικές παρυφές της πόλης, τότε την τρίτη μέρα άρχισαν να πέφτουν βόμβες και πύραυλοι σε όλη την πόλη. Δεν είχαν απομείνει ασφαλή μέρη στην πόλη. Ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος, θα μπορούσαν να πέσουν βόμβες και πύραυλοι. Καταστροφές και πυρκαγιές σημειώθηκαν σε όλα τα σημεία της πόλης. Οι Ρώσοι κατέστρεψαν συστηματικά και μεθοδικά το Χάρκοβο.
Την τρίτη μέρα ακούσαμε πυροβολισμούς στο δρόμο. Ήταν τρομακτικό να φύγω από το καταφύγιο των βομβών. Από τις συνεχείς εκρήξεις και τους πυροβολισμούς, πολλοί στο καταφύγιο των βομβών άρχισαν να πανικοβάλλονται. Δεν κοιμηθήκαμε για μια εβδομάδα. Είμαστε πολύ κουρασμένοι συναισθηματικά και σωματικά.
Την πέμπτη μέρα, μετά από άλλη συνομιλία με την Πρεσβεία, συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν επρόκειτο να με βοηθήσει και αποφάσισα ότι έπρεπε να βγούμε από αυτήν την κόλαση μόνοι μας.
Την έκτη μέρα, το τηλέφωνο στην κυπριακή Πρεσβεία δεν απαντούσε πλέον…
Βγήκα έξω και άρχισα να ψάχνω κάποιον που θα μπορούσε να πάρει τη γυναίκα μου και εμένα έξω από την πόλη. Κανείς όμως δεν μπορούσε να μας βοηθήσει.
Στο δρόμο, συνάντησα δύο άτομα που είπαν ότι υπάρχουν λεωφορεία κοντά στο Πανεπιστήμιο, έτοιμα να εκκενώσουν τους ξένους φοιτητές. Έτρεξα εκεί και είδα το λεωφορείο της τουρκικής Πρεσβείας εκεί, που έπαιρνε Τούρκους φοιτητές. Δεν τον πλησίασα…
Ο βομβαρδισμός της πόλης άρχισε ξανά και επέστρεψα στο καταφύγιο μας. Το βράδυ, τελικά αποφάσισα να φύγω από την πόλη και άρχισα να σκέφτομαι διάφορες επιλογές. Θυμάμαι εκείνο το βράδυ ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο ήταν ιδιαίτερα δυνατός.
— Πώς έφυγες από το Χάρκοβο;
— Το πρωί της 2ας Μαρτίου, η γυναίκα μου είπε ότι μια από τις γυναίκες στο καταφύγιο θέλει να πάει στο σιδηροδρομικό σταθμό και περιμένει ένα αυτοκίνητο που θα την πήγαινε εκεί. Ζήτησα από αυτή τη γυναίκα να μας πάρει μαζί της. Συμφώνησε. Δεν είχαμε ξεκάθαρο σχέδιο, αποφασίσαμε μόνο να πάρουμε το δρόμο μας προς τα δυτικά και να περάσουμε τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φτάσαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χάρκοβο και είδαμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Παντού επικρατούσε χάος και συντριβή. Ο κόσμος δεν ήξερε πότε έρχονταν τα τρένα και προς ποια κατεύθυνση πήγαιναν. Ήταν αδύνατο να ληφθούν πληροφορίες για την κίνηση των τρένων. Πλήθη ανθρώπων φοβισμένοι και απελπισμένοι στέκονταν στις εξέδρες προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυτή την κόλαση. Ανάμεσά τους υπήρχαν πολλοί ξένοι φοιτητές.
Αποφασίσαμε να πάρουμε όποιο τρένο μπορούσαμε. Δεν χρειαζόταν να αγοράσουμε εισιτήρια για αυτό, όλα ήταν δωρεάν.
Όταν το τρένο πλησίασε, πλήθος κόσμου όρμησε προς το μέρος του, άρχισε χάος. Οι στρατιωτικοί που φρουρούν τον σταθμό ανακοίνωσαν ότι στο τρένο θα επιτρέπονταν μόνο γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Δεν επιτρεπόταν στους άνδρες να επιβιβαστούν στο τρένο.
Πρότεινα στη γυναίκα μου να προσπαθήσουν να φύγουν με αυτό το τρένο χωρίς εμένα, αλλά εκείνη αρνήθηκε και είπε ότι θα έμενε μαζί μου. Αλλά ακόμα κι αν είχε συμφωνήσει, θα ήταν και πάλι αδύνατο να μπει σε αυτό το τρένο, αφού υπήρχαν τόσοι άνθρωποι. Υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι.
Παρά τον φόβο και το χάος, πολλοί άνθρωποι βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και τους ηλικιωμένους. Σε μια ακραία κατάσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι έδειξαν τα καλύτερα προσόντα τους. Έχω δει όμως και αντίστροφες περιπτώσεις, όταν άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση συμπεριφέρονταν άσχημα. Οι άνθρωποι από αραβικές και αφρικανικές χώρες συμπεριφέρθηκαν ιδιαίτερα άσχημα. Όταν το τρένο πλησίασε και ο κόσμος όρμησε στα βαγόνια, άρχισαν να απομακρύνουν παιδιά και ηλικιωμένους, σκαρφάλωσαν πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων, ξυλοκόπησαν γυναίκες, έσπρωξαν κόσμο έξω από τα βαγόνια. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον σταθμό χρειάστηκε να επέμβουν και να τους απωθήσουν από τα βαγόνια.
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε ένα άλλο τρένο και όλα έγιναν ξανά.
Το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο τρένο για το Λβίβ θα έφτανε γύρω στα μεσάνυχτα και θα έπαιρνε όλους τους ξένους φοιτητές.
Όταν έφτασε αυτό το τρένο, τα μισά βαγόνια δόθηκαν για την εκκένωση γυναικών και παιδιών και τα άλλα μισά για ξένους πολίτες. Η γυναίκα μου μπόρεσε να επιβιβαστεί στο τρένο. Προσπάθησα να μπω στο βαγόνι για ξένους, αλλά ήταν αδύνατο.
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν φύγει το τρένο, πήγα στον στρατιώτη και του έδειξα το διαβατήριό μου. Είπε ότι ήμουν αλλοδαπός, ότι η γυναίκα μου ήταν ήδη στο τρένο και ζήτησε να με αφήσει να περάσω. Με άφησε. Μπήκα στο βαγόνι με τη γυναίκα μου το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν φύγει το τρένο.
Το βαγόνι ήταν γεμάτο. Ταξιδεύαμε είκοσι ώρες όρθιοι, ήταν αδύνατο να καθίσουμε. Αυτή τη στιγμή, έλαβα τηλέφωνο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και μου είπαν ότι η οικογένειά μου τους ενημέρωσε ότι είχα φύγει από το Χάρκοβο. Με ρώτησαν τι θα κάνω και πού θα πάω. Δεν τους είπα τίποτα, γιατί δεν τους είχα πια καμία εμπιστοσύνη.
Σε όλο το ταξίδι, το τρένο σταμάτησε μόνο μία φορά στο Κίεβο για τρεις ώρες. Πολλοί άνθρωποι στο τρένο δεν είχαν ούτε φαγητό ούτε νερό. Είχαμε μαζί μας λίγο φαγητό και νερό και μοιραζόμασταν με άλλους.
Τελικά φτάσαμε στο Λβίβ. Στον σταθμό και γύρω από αυτόν υπήρχε ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων από όλη την Ουκρανία. Πονούσε να τους κοιτάς. Πολλοί τραυματίστηκαν ή ήταν σε κατάσταση σοκ. Εθελοντές εργάστηκαν σε όλο το σταθμό και γύρω από αυτόν. Ταΐζαν τους ανθρώπους, παρείχαν ιατρική περίθαλψη, μοίραζαν ρούχα και παπούτσια σε όσους το χρειάζονταν, παρέδιδαν φαγητό για μωρά, μοίραζαν πάνες και παιχνίδια για μωρά.
Λεωφορεία ανέβαιναν συνεχώς στον σταθμό και μετέφεραν κόσμο σε ξενοδοχεία και προσφυγικές κατασκηνώσεις.
Θέλω να πω ότι οι Ουκρανοί είναι καταπληκτικοί άνθρωποι! Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, έγιναν μια μεγάλη οικογένεια.
Μετά από συμβουλή φίλων μου στην Κύπρο, πήραμε τρένο για την πόλη Τσοπ, στα σύνορα με την Ουγγαρία, για να μετακομίσουμε σε Ουγγρικό έδαφος.
Φτάσαμε στο Τσοπ στις τρεις η ώρα το πρωί. Σταματήσαμε στο ξενοδοχείο. Αλλά ήδη στις έξι το πρωί πήγαμε στο σταθμό και αγοράσαμε εισιτήρια τρένου για την ουγγρική πόλη Zahon. Μια ώρα αργότερα επιβιβαστήκαμε στο τρένο και μια ώρα αργότερα ήμασταν στην Ουγγαρία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνο όταν ήμασταν στην Ουγγαρία νιώσαμε ασφαλείς και συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν πολύ τυχεροί.
Στο Zohan, στο σταθμό εργάστηκαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τάισαν τους πρόσφυγες, μοίρασαν φάρμακα και δωρεάν εισιτήρια για τη Βουδαπέστη.
Μπήκαμε αμέσως στο τρένο και πήγαμε στη Βουδαπέστη. Μαζί μας ήταν πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία. Παρατήρησα ότι πολλοί από αυτούς έδειχναν χαρούμενοι παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν είχαν τίποτα άλλο εκτός από τα ρούχα τους. Πολλοί δεν είχαν καν τηλέφωνα. Η γυναίκα μου και εγώ δώσαμε τα τηλέφωνά μας σε ανθρώπους για να καλέσουν φίλους και συγγενείς και να μάθουν για την τύχη τους.
Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι που ήταν ασφαλείς. Τώρα ξέρω πώς μοιάζουν οι πραγματικοί πρόσφυγες! Όσοι έπλευσαν στην Κύπρο από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και ήρθαν στο πλευρό μας, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι πρόσφυγες.
Τακτοποιηθήκαμε σε ένα ξενοδοχείο στη Βουδαπέστη. Εκεί επιτέλους μπορέσαμε να πλυθούμε και να ξεκουραστούμε. Την επόμενη μέρα προσπαθήσαμε να αγοράσουμε εισιτήρια για Κύπρο, αλλά όλα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα. Βρήκαμε εισιτήρια μέσω Λονδίνου και πήγαμε στο αεροδρόμιο.
Στο αεροδρόμιο, λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, οι εκπρόσωποι της Wizzair ζήτησαν από τη γυναίκα μου να παρουσιάσει μια βρετανική βίζα, την οποία δεν είχε και δεν της επέτρεψαν να μπει στο αεροπλάνο.
Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και αγοράσαμε εισιτήρια για την επόμενη μέρα από Βιέννη προς Λάρνακα μέσω Αθήνας. Νωρίς το πρωί πήραμε τρένο για Βιέννη και από εκεί πετάξαμε για Κύπρο.
— Τι σκοπεύετε να κάνετε στη συνέχεια;
Δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα. Τώρα μόλις συνέλθουμε μετά από όλα όσα ζήσαμε και χαιρόμαστε που είμαστε ζωντανοί και ασφαλείς.
Boris DEMASH, ειδικά για την Cyprus Daily News
Нас можно поддержать через Revolut
номер +35799820609
или PayPal
СДЕЛАТЬ ПОЖЕРТВОВАНИЕ
Ευχαριστώ πολύ!
Кредит: Ссылка на источник